vrijdag 12 oktober 2018

De relatie tussen PR en de journalistiek: scherp, maar respectvol, maar scherp.

Op 28 september schreef Roos Mulder een blog over de Bloomon-persbericht-rel tussen een PR professional van Bloomon en journalist Bart Mos. Hierin werd de gespannen relatie tussen PR professionals en journalisten onder de loep genomen.
Naar aanleiding van aanhoudende kritiek aan het adres van Telegraaf-journalist Mos besloot hij een aantal tweets over de PR-medewerkster van Bloomon te verwijderen. Hij vond dat ze naar eigen zeggen ‘een tikkeltje te veel spin-off’ kregen. “Bovendien vond ik alle negatieve aandacht voor betrokken global head PR and communications ook wat te veel worden.” Mos plaatste een screenshot van het persbericht dat onder embargo verstuurd was met de tekst: ‘hoe schrijf ik geen persbericht, les 1: a) doe alsof je me kent b) idioot embargo c) “via deze weg” d) ‘ik schrijf niet over bloemen’.
Credits: Twitter


In haar blog noemde Mulder de relatie tussen PR professionals en journalisten complex. De ‘blunder’ van de PR professional leidde volgens haar tot een beïnvloeding van het publieke debat, waardoor het hele nieuwsbericht onderuit werd gehaald. Maar is een kritische journalistieke blik nu daadwerkelijk zo nadelig? Of zou het vuurtje tussen beide kampen een beetje opstoken ook positief kunnen uitwerken? Volgens Macnamara (2014) is een enigszins gespannen relatie tussen PR professionals en journalisten niet direct onwenselijk. Wanneer journalisten té ontspannen met PR professionals omgaan, kan dit de objectiviteit van beide partijen schaden. Een kritische en soms zelfs een tikje vijandige verstandhouding tussen beiden kan de kwaliteit van nieuws ten goede komen (Obermaier, Koch & Riesmeyer, 2018). Belangrijk is hierbij volgens Macnamara wel dat de integriteit van journalisten centraal staat. Een evenwichtige balans tussen de journalist en PR professional is van groot belang. Journalisten zouden meerdere nieuwsbronnen moeten raadplegen waarvan de PR professional een onderdeel is.
De scheidslijn tussen PR en journalistiek is mede door de komst van sociale media steeds minder duidelijk geworden (Shin & Cameron, 2005). Volgens Macnamara zou er echter een duidelijk onderscheid moeten blijven bestaan tussen de journalist en de PR professional. Door dit onderscheid in beide functies blijft de mogelijkheid bestaan om elkaars werk op kritische wijze te beoordelen. Hierdoor worden journalisten uitgedaagd om kritisch te blijven kijken naar informatie die bij hen wordt aangeleverd en blijven de PR professionals uitgedaagd worden om ethisch verantwoord te handelen.

De reden dat Mos zijn tweets besloot te verwijderen schuilde volgens hem in wederzijds respect. Volgens hem had zijn verbazing over het persbericht van deze ‘Global Head PR and Communications’ een ludieke insteek. Dit werd echter niet op die manier door zijn Twitter-volgers geïnterpreteerd. Zo werden Mos’ tweets op het online platform zelfs bestempeld als ‘pesterijen’ en ‘onsmakelijk bullebakgedrag’. 


Credits: Twitter

Dit was volgens Mos absoluut niet de bedoeling. Hieruit blijkt dat een juiste hoeveelheid kritiek zorgvuldig gedoseerd dient te worden. Het is mijns inziens de bedoeling dat journalisten en PR professionals op scherpe maar respectvolle, maar toch voorál scherpe, wijze met elkaar samen kunnen (blijven) werken. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten