vrijdag 14 september 2018

Milieubewust adverteren. Heeft dat wel effect?


Milieubewust adverteren. Heeft dat wel effect?



Albert Heijn lanceert deze week een nieuwe campagne, namelijk de ‘Ik recycle blik’ campagne met een hierbij passende ‘Ik recycle blik’- fiets (Gondola, 2018). Deze campagne richt zich op de milieubewuste consument. Albert Heijn voert deze actie in samenwerking met de stichting 'Kringloop Blik'. Deze stichting promoot het gebruik van producten in blik, omdat dit een milieubewuste keuze is. 

Albert Heijn is niet zomaar een samenwerking begonnen met de stichting 'Kringloop Blik'. De laatste jaren is er een duidelijke trend te zien in het gebruik van milieubewuste producten. Consumenten vinden het belangrijker dat de producten die zij kopen milieubewust zijn en dat de bedrijven waar zij hun producten kopen op een verantwoorde manier met het milieu omgaan. 

Albert Heijn is de grootste supermarktketen in Nederland en loopt graag voorop als het om trends gaat. Inspelen op de trend van milieubewust leven is voor hen een logische en strategische keuze. Albert Heijn laat dan ook graag aan de buitenwereld zien dat zij milieubewust bezig zijn. Dit doen zij onder andere door de ‘ik recycle blik’ campagne, maar ook door het opstellen van een duurzaamheidsverslag dat zij dit jaar voor het eerst hebben gepubliceerd (adformatie, 2018). Het doel van Albert Heijn hiermee is om op een positieve manier in het nieuws te komen met onder andere hun milieubewuste campagnes, maar hebben al deze campagnes wel effect?

De positieve effecten
Milieubewust adverteren is een van de meest voorkomende typen van milieubewuste marketing (Mo, Liu & Liu, 2018). Bedrijven communiceren de voordelen die hun product heeft voor het milieu naar de consument door middel van een milieubewuste advertentie. Albert Heijn doet dat in dit geval met de campagne ‘Ik recycle blik’. Uit de studie van Mo, Liu en Liu (2018) blijkt dat het benoemen van de milieubewust eigenschappen van een product kan zorgen voor een toename in de verkopen en een positieve merk attitude bij consumenten. 

De negatieve effecten

Echter kan milieubewust adverteren ook zorgen voor negatieve effecten. Door de grote toename aan milieubewuste campagnes de laatste jaren is er veel onduidelijkheid en ongeloofwaardigheid ontstaan bij de consument. De consument weet niet meer welke bedrijven daadwerkelijk milieubewust zijn en welke bedrijven dit enkel zeggen om positief in het nieuws te komen. Dit heeft ertoe geleid dat consumenten achterdochtiger zijn geworden wanneer het gaan om milieubewuste bedrijven en producten. Echter hoeven consumenten dit niet altijd te zijn. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer een organisatie erin slaagt om ‘milieubewust zijn' uit te stralen, dit een positief effect heeft op de merk attitude (Mo, Liu & Liu, 2018). Hierbij is het van belang dat de organisatie als  'milieubewuste geloofwaardig' over komt en dat dit doorstraalt in alle onderdelen van de organisatie.

Het gewenste effect

Er kan dan ook gesteld worden dat milieubewust adverteren als eenmalige publiciteitsstunt niet de juiste aanpak is. Milieubewustheid moet doorvloeien in de gehele organisatie. Albert Heijn is hierbij op de goede weg door zelf met een duurzaamheidsplan te komen. Alleen wanneer het gehele bedrijf uitstraalt milieubewust te zijn, kan het zorgen voor een positieve merkattitude en uiteindelijk tot een stijging in de verkopen van milieubewuste producten. Want laten we eerlijk zijn, goede verkopen blijft het belangrijkste doel van een commerciële organisatie.


Over de auteur: Esmée Hoppenbrouwer is een master student Persuasieve communicatie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze heeft een grote interesse in Public Relations en in milieubewust adverteren. Over dit laatste schrijft ze ook haar master thesis.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten